Ευρωπαϊκά Προγράμματα

Erasmus+

To Erasmus + είναι το Πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που καλύπτει τους τομείς της Εκπαίδευσης, της Κατάρτισης, της Νεολαίας και του Αθλητισμού κατά την περίοδο 1/1/2014 μέχρι 31/12/2020. ΤοErasmus + διαδέχεται και αντικαθιστά τα Ευρωπαϊκά Προγράμματα Δια Βίου Μάθησης, Νέα Γενιά, Erasmus Mundus, Tempus, Alpha. Edulink και άλλα διμερή προγράμματα συνεργασίας με τρίτες χώρες. Το Πρόγραμμα παρέχει υποστήριξη σε όλους τους τομείς της Δια Βίου Μάθησης ( της Σχολικής Εκπαίδευσης, της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και κατάρτισης, της Εκπαίδευσης Ενηλίκων) καθώς και στους τομείς της Νεολαίας και του Αθλητισμού.

eTwinning

Στα πλαίσια του ευρωπαϊκού προγράμματος eTwinning, το σχολείο μας συμμετείχε και συνεργάστηκε με δυο σχολεία της Ελλάδας, το 3ο Γενικό Λύκειο Κέρκυρας και το 5ο Λύκειο Αμαρουσίου. Ομάδα μαθητών της Β' Λυκείου μαζί με ομάδα μαθητών του σχολείου της Κέρκυρας, ασχολήθηκαν με το θέμα «Ελευθερία - Εφηβεία» και δημιούργησαν δράσεις, όπως αφίσα, comics και βίντεο, μέσω των οποίων παρουσίασαν το θέμα τους. Ομάδα μαθητών της Γ' Γυμνασίου του σχολείου μας, συνεργάστηκε με ομάδα μαθητών από το 5ο Λύκειο Αμαρουσίου. Ασχολήθηκαν με το θέμα: «Διατροφή ως παράγοντας πρόληψης νοσημάτων: δέκα λόγοι να τρέφομαι υγιεινά, δέκα τρόποι να το πετύχω». Οι μαθητές μελέτησαν θέματα που σχετίζονται με τις τοπικές καλλιέργειες στις χώρες τους και τη σχέση τους με τη διατροφή, κατέγραψαν τις καθημερινές διατροφικές συνήθειές τους και με ερωτηματολόγια διενέργησαν έρευνα, προκειμένου να δημοσιεύσουν σε κοινό λεύκωμα πρακτικές, ιδέες και χρήσιμες συνήθειες για ένα υγιεινό διατροφικό πρόγραμμα.

Junior Αchievement

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ JUNIOR ACHIEVEMENT YOUNG ENTERPRISE – ΜΑΘΗΤΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ

Το Γυμνάσιο – Λύκειο ΟΛΥΜΠΙΟΝ και φέτος συμμετείχε για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά στο καινοτόμο ευρωπαϊκό εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Junior Achievement Young Enterprise», το οποίο εισήγαγε το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού. Το πρόγραμμα στοχεύει στην καλλιέργεια των δεξιοτήτων των νέων στον επιχειρηματικό τομέα και στην καινοτομία, έτσι ώστε να μπορούν να ανταποκριθούν στις προκλήσεις του σύγχρονου ανταγωνιστικού περιβάλλοντος της οικονομίας. Στοχεύει επίσης, στην κατανόηση των βασικών αρχών λειτουργίας και οργάνωσης μιας επιχείρησης. Η συμμετοχή στο πρόγραμμα αυτό είναι για όλους, μαθητές και καθηγητές, μια υπέροχη εμπειρία γεμάτη όμορφες αναμνήσεις, συγκινήσεις και πολλή δουλειά. Η συνεργασία, η ομαδική δουλειά, ο υγιής ανταγωνισμός και οι επιχειρηματικές δεξιότητες είναι μόνο μερικά από όσα αποκομίσαμε από τη συμμετοχή μας στο πρόγραμμα. Στο σχολείο μας αναπτύχθηκαν αυτά τα τέσσερα χρόνια πέντε «μαθητικές επιχειρήσεις /εταιρείες» βασισμένες στις αρχές της επιχειρηματικότητας. Ο κάθε εμπλεκόμενος μαθητής είχε τον δικό του ρόλο του στην εταιρεία. Όλες οι εταιρείες εξέδωσαν και πώλησαν μετοχές για να διαμορφώσουν το μετοχικό τους κεφάλαιο. Οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να συμμετάσχουν σε ραδιοφωνικές, τηλεοπτικές εκπομπές και εμπορικές εκθέσεις για σκοπούς προβολής και διαφήμισης της εταιρείας και των προϊόντων τους.

Οικολογικό Σχολείο

Τo Οικολογικό Σχολείο είναι ένα Πανευρωπαϊκό πρόγραμμα που είναι κάτω από την αιγίδα της CYMEPA και σχεδιάστηκε για να κοινοποιήσει και να ενθαρρύνει τη δράση της σχολικής μονάδας για το περιβάλλον. Αυτή η διαδικασία βοηθά τους μαθητές να αναγνωρίσουν την αξία των περιβαλλοντικών θεμάτων και να υιοθετήσουν την κατάλληλη στάση ζωής. Το πρόγραμμα σχεδιάστηκε για να καταστήσει την περιβαλλοντική συνείδηση και δράση ως ένα σημαντικό μέρος της ζωής των μαθητών ενός σχολείου. Τα Οικολογικά Σχολεία δεν είναι μόνο ένα πρόγραμμα δραστηριοτήτων αλλά και επιβράβευσης. Το βραβείο δεν περιλαμβάνει κανένα χρηματικό ποσό αλλά μια πράσινη σημαία που δίνεται στο σχολείο το οποίο καταφέρνει να συμπληρώσει με επιτυχία τα βασικά σημεία του προγράμματος. Κύριος στόχος μας είναι οι μαθητές, μέσα από διάφορα μαθήματα, επισκέψεις και εκδηλώσεις, να ευαισθητοποιηθούν για το περιβάλλον και να αναπτύξουν περιβαλλοντική συνείδηση. Το σχολείο μας έχει μια επιτυχημένη δράση. Εκτός από την απόκτηση της πράσινη σημαίας την ακαδημαϊκή χρονιά που μας πέρασε 2013-14 το σχολείο μας βραβεύτηκε από τον αξιολογητή του προγράμματος Δρ.Μιχάλη Ιερείδη για την πολύ καλή δουλειά, την εξαιρετική τεκμηρίωση και την πολύ καλή εμπλοκή της σχολικής κοινότητας.
Παρασκευή, 27 Οκτωβρίου 2017 - Κατασκευή αφισών, με μηνύματα σχετικά με την προστασία του περιβάλλοντος. Η δραστηριότητα πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια της 1ης συνάντησης του Οικολογικού Ομίλου.
Παρασκευή, 22 Δεκεμβρίου 2017 - Δημιουργία κατασκευών, σχετικών με την οικολογία, την ανακύκλωση, την προστασία του περιβάλλοντος και την εξοικονόμηση ενέργειας. Η δραστηριότητα έγινε στα πλαίσια της 2ης συνάντησης του Οικολογικού Ομίλου.
Περιβαλλοντική επίσκεψη στο μονοπάτι της φύσης «Καληδόνια»: Τη Δευτέρα, 16 Νοεμβρίου 2015 πραγμτοποιήθηκε εκδρομή στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης στον Πεδουλά.
Διακόσμηση των κατασκευών που δημιουργήθηκαν στο μάθημα της Οικιακής Οικονομίας: Την Πέμπτη, 24 Μαρτίου 2016 στο πλαίσιο της 3ης συνάντησης του Οικολογικού Ομίλου διακοσμήθηκαν τα τρία «R» της ανακύκλωσης: REDUCE - REUSE - RECYCLE (Μείωση - Επαναχρησιμοποίηση - Ανακύκλωση). Αφού ολοκληρώθηκε η κατασκευή, τοποθετήθηκε στην είσοδο του σχολείου.
Βράβευση του Γυμνασίου-Λυκείου ΟΛΥΜΠΙΟΝ και διατήρηση της πράσινης σημαίας: Το Γυμνάσιο-Λύκειο ΟΛΥΜΠΙΟΝ και η οικολογική του ομάδα διακρίθηκε στο πρόγραμμα «Οικολογικά Σχολεία», αφού έχει ολοκληρώσει με επιτυχία τη διαδικασία του προγράμματος για τρεις συνεχείς σχολικές χρονιές (2013-2016). Η βράβευση έγινε την Τρίτη 14/06/2016 στις 10:00 π.μ., στο κτίριο Διοίκησης της Ελληνικής Τράπεζας στη Λευκωσία.
Ο βοτανόκηπος του σχολείου μας: Κύριος σκοπός της δημιουργίας του σχολικού βοτανόκηπου είναι να έρθουν τα παιδιά σε επαφή με τη φύση και να αποκτήσουν περιβαλλοντική συνείδηση. Επιπλέον, οι μαθητές ενημερώνονται για τη σημαντική διατροφική αξία των βοτάνων.